czwartek, 19 września 2013

Z dyńki? :D

Kupiłam sobie dynię, kawałek niewielki, chęcią zasmakowania i ceną pokierowana oraz się wykazania czy na ów warzywo pomysł podania znajdę i - czy w końcu nie wypada, bym dyni zaznała, ze względu na liczebność lat mych fakt, bo póki żyję, dynia w mych ustach gościła tylko raz w… Ubiegły weekend, kiedy to, z tego samego kawałka, risotto upaprałam.
Po weekendowym obiedzie został kawałek, a dynia pyszna więc obróbce kolejny raz zaczynać poddaję, tym razem zupa, a co! Chęć mam wielką, ponieważ lekka dieta obecnie mi towarzyszy.
Zupa zupą, dynia dynią, co poza tym, myślę sobie, kombinuję smaki w głowie… I tak dumam, i zaglądam do szafeczek i do rondla, gdzie już dyńka się podsmaża z dymką i ziemniaczków garstką, a następnie, co poczynam?
Po 5-6 min. podsmażania 3 szklanek pokrojonej w grube kostki dyni, 1 dymki oraz 4 ziemniaków, oprószonych solą, zalewam wszystko wodą i tak duszę, póki ziemniaki nie zmiękną.
Gdy już wszystko będzie miękkie, gdy ostygnie, blender czas uruchomić, wszystko zmiksować i przypraw dodać: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 szczypty pieprzu cayenne :D, ¼ łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki suszonego czosnku, 1/3 łyżeczki curry. I wszystko. Zjeść ze smakiem (ten gwarantowany, a jak! ;-D).



Z dyńki raz drugi
 
„Artyzmem” powiało, nieostre zdjęcie ratować próbowała i co? Nie wyszło ;o), ale nie ważne, bo nie o zdjęcia tu chodzi, czy wychodzi - nie wychodzi - wbrew „blogierskiej” kulinarnej modzie. Chodzi o smaki, a te się udały, dlatego w poście dyńkowym wylądowały i przepis podaję na dynię czosnkową, nową i ową z ziemniaczkiem, kolendrą, chili papryczką i dymką i solą, a to wszystko na patelnię raz dwa, podsmażyć i zalać wodą i dusić chwilę do miękkości, następnie zblendować i zjeść, by poczuć odrobinę ostrości, delikatnej, następnie łagodności dyni dla równowagi uraczyć i czosnku, który zaraz po kolendrze jest boskim wynalazkiem. Dziękuję Ci Boże, żeś czosnek nam stworzył.
Oto przepis:
- 300 gram dyni
- 4 nieduże ziemniaki
- 1 dymka
- 1/3 papryczki chili
- ząbek czosnku
- 10 łodyżek kolendry
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
 Wszystkie składniki na oliwie podsmażyć, zaczynając od dymki, czosnku następnie, po chwili dynię i ziemniaczki wrzucić, chili i tak 5 minut smażyć i smażyć, następnie 4 szklankami wody zalać i dusić i dusić ok 10 minut. Wystudzić, zbledować, gałki i świeżej kolendry dodać i znowu zblendować, by wszystko ze sobą połączyć. Zjeść ze smakiem, dziękuję.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!