Do tego doliczamy wygodę, którą gwarantuje
nam ilość jednorazowego lepienia (z pół kilo mięsa z tacki wychodzi ok 10
pulpecików) i mamy pyszne danie dla całej rodzinki bądź tylko dla siebie na
kilka razy.
Oto,
co mi wczoraj na myśl przyszło:
Klopsiki
z suszonymi pomidorami w sosie musztardowo – śmietanowym
Mięsko:
-
pół kilo mielonego mięsa z indyka
-
4-5 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
-
1 dymka
-
ząbek rozgniecionego czosnku
-
2 łyżki bułki tartej
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
-
1 żółtko
-
odrobina soli, pieprz, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
Wszystkie
składniki zagniatamy ze sobą, formujemy kuleczki, które następnie trzeba
podsmażyć na patelni, na oliwie ok 3 minutek.
Sos
-
2 szklanki wody
-
liść laurowy
-
3 kulki ziela angielskiego
-
4 łyżeczki musztardy (ja dałam czeską)
-
6 łyżek śmietany
-
mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Gdy
zagotujemy wodę z liściem laurowym oraz ziarenkami ziela ang., wrzucamy
klopsiki, które gotujemy w tym roztworze ok 5 min. Następnie dodajemy musztardę
oraz śmietanę, wcześniej dokładnie rozmieszaną z 5 łyżkami wodnego wywaru z
gotujących się klopsów, wlewamy, zagęszczamy mąka ziemniaczaną wedle uznania
(info dla wszystkich, którzy pierwszy raz w życiu użyją mąki ziemniaczanej w
kuchni – na taką ilość, jaka właśnie nam bulgocze w garnku, wystarczy płaska
łyżka mąki wymieszanej z 4 łyżkami zimnej wody). Wszystko niech się jeszcze z
ok 5 minut podgotuje i gotowe :D Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za Twój cenny koment!!