wtorek, 10 września 2013

Błyskawiczoss - czyli szybki burger na talerze!

Dziś miało być ubraniowo, ale będzie jedzeniowo. 
Sądzę, iż nadszedł bardzo odpowiedni moment na to, aby zaprezentować Wam… FIT Burgerosssa! Fit to może się nie prezentuje, ponieważ wykonawczyni hojnie obdarzyła go w objętość, smak i aromat. Fit określenie dotyczy jednak ilości „tej małej wrednej istoty, która mieszka w Twojej szafie i co noc zszywa Ci coraz ciaśniej ubrania” ;-)
Jak już wiemy to z wielu portali, wortali czy blogów czy forów czy innych miejsc  – burger może być okrojony z kalorii, burger może mieć grubość większą niż Mc’Donaldowy standard i burger może być dowolnie skomponowany według własnego podniebienia. A! I ostatni plus – burger może być przygotowany w błyskawicznym czasie!
Co powiecie na taką kompozycję (na 2 burgierry)?

Mięso:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- sól, pieprz, pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki zimnej wody
- pół szklanki półwytrawnego, czerwonego wina
- 4 plastry czerwonej cebuli

Miącho zagnieść i uformować 2 kotlety. Następnie smażyć na patelni wraz z okręgami cebulki, podlewając czerwonym wytrawnym winem.

Pozostałe składniki:
- 2 najpyszniejsze bułeczki z osiedlowej piekarni ;-)
- liście szpinaku
- liście rukoli
- 4 plasterki pomidora
- kilka oliwek czarnych oraz zielonych

Sos musztardowy:
- 4 łyżeczki musztardy (dowolna)
- 1 płaska łyżeczka miodu
- kilka kropel octu winnego

Brzmi smacznie? Polecam, polecam ;-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!