Włosi serwują drożdżowe placki w wielu kombinacjach,
zawsze przygotowywane w piecu opalanym drzewem oraz zawsze mające okrągły
kształt.
Dochodzę zatem do wniosku, że moja wersja nie ma nic
wspólnego z oryginalną włoską pizzą, ponieważ: nie mam w domu pieca, w cieście
nie ma drożdży, na pizzy nie leżą standardowe składniki, mój placek nie jest
precyzyjnie okrągły, użyłam sera żółtego edamskiego, a nie mozzarelli więc..
Może nie powinnam nazywać jej pizzą? Hm… Tylko jak.. Hm…? Macie pomysł?
Jednak nie nad nazwą będę się tu rozwodzić, ale nad
przepisem oczywiście, który, jak nic wpisuje się w moje kuchenne motto –
szybko, tanio i smacznie :D
Jak zrobiłam placek z warzywami i serem?
Ciasto
Przepis zaczerpnięty z czeluści Internetu na ciasto
bez drożdży (www.ciastonapizze.pl):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- płaska łyżeczka cukru
- łyżeczka suszonej bazylii
Dodatki
Wedle uznania, czyli, na przykład to, co macie
aktualnie w lodówce. Na moim placku znalazły się:
- świeże pomidory
- suszone pomidory
- czerwona papryka
- oliwki
- czerwona cebulka
- rukola
Sos
Sos skomponowałam samodzielnie z:
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczek wody
- 1 wyciśniętego ząbku czosnku
- odrobiny soli
- odrobiny pieprzu
- łyżeczki bazylii
Co robić dalej, pewnie każdy doskonale wie: wyrobić
ciasto, rozwałkować na placek dowolnej grubości, wysmarować sosem, oprószyć
startym serem, obłożyć dodatkami, upiec w piekarniku (chyba, że jesteś szczęśliwym
posiadaczem pieca drzewnego w domu :D) w 180 stopniach przez ok 10 minut,
zjeść, smacznego, dziękuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za Twój cenny koment!!