niedziela, 6 października 2013

Blyskawiczny kurczak, pomidorki, pomarańcze...

Dziś zaczynam od pytania – jakie mięso gości najczęściej na moim talerzu? :D No jakie? Wie ktoś? :D EEee za trudne pytanie zadałam… ;/
Ten kurczak, aby wciąż smakował i nigdy się nie znudził, przysparza mi ciągłego tworzenia pomysłów na jego podanie. I z wielką ochotą to czynię, kombinując przepisy bez przekombinowania. Tym razem również się udało, kolejny dobry pomysł zwieńczony tymże przepisem, tym daniem smakowitym, mieniącym się kolorami, tętniącym zdrowiem. 

Kurczak pieczony z pomarańczą i pomidorkami cherry

Co potrzebować będziecie?
- 2 piersi z kurczaka
- połowa pomarańczy
- szklanka pomidorków cherry
-świeża mięta
- pieprz
- sól

Co będziecie musieli zrobić?
Otóż piersi nieco rozbić i kieszonkę w nich wykroić, w którą wepchacie plasterek pomarańczy i 3-4 listki mięty. Następnie porządnie popieprzyć, lekko osolić, polać oliwą z oliwek i ułożyć plastry pomarańczy nań. Po około dwudziestominutowym marynowaniu do piekarnika gorącego na 180 stopni wrzucić i piec ok 20 minut. Zjeść, dziękuję.
Ps. Z pieczonymi ziemniaczkami smakuje wybornie ;D

Łatwe i pyszne prawda? ;o)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!