Przepis na 20 niewielkich ciasteczek:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka otrąb (dowolne)
- opakowanie małego waniliowego serka homogenizowanego
- 2 jaja
- garść rodzynek
- garść borówek
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Na blasze wyłożonej np papierem do pieczenia, formujemy ciasteczka, które następnie wrzucamy do piekarnika, rozgrzanego do 200°C na ok 20 min. (wcześniej pisałam 30, ale spokojnie 20 min. wystarczy - im krócej czekać, tym lepiej, nieprawdaż? :D).
Następnie wyjmujemy, studzimy, jemy :)
Smacznego!!
Owsiana wariacja nr 2
Zachciało się nam owsianych ciasteczek, jednak nudno
by było, gdyby smakowały tak samo :o) – bazę złożoną z płatków owsianych,
otrębów, serka homogenizowanego, 2 jajek, rodzynek i miodu urozmaiciłam czymś
innym… Czym? Czytajcie!
Przepis na ciasteczkową bazę, jak poprzednio użyjemy:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka otrąb (dowolne)
- opakowanie małego waniliowego serka homogenizowanego
- 2 jaja
- garść rodzynek
- 1 łyżka stołowa miodu
Dodatki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobną
kostkę
- orzechy włoskie
- 1/3 buteleczki aromatu pomarańczowego do ciast
- 10 listków drobno posiekanej mięty
Czy ta wersja przypadnie Wam do gustu? Do garów,
mieszać składniki przez ok 5 minut, następnie zapiekać przez 20 minut w 180
stopniach, potem zjeść, dziękuję.
Wyglądają apetycznie.... mniaaam
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsiane ciasteczka. Muszę wypróbować Twój przepis z serkiem homo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kama
Dzięki Kobietki :D
OdpowiedzUsuń@Kama - Twój pomysł na ciacha również brzmi ciekawie :D. Dla wszystkich zainteresowanych linkuję do posta, w którym przeczytacie Kamili recepturkie (patrz komenty)http://on.fb.me/16AJBF9