wtorek, 6 sierpnia 2013

We are back! - Cookies said…:)

Po pierwsze – robi się je błyskawicznie! Po drugie – przepis może być dowolnie modyfikowany, wedle pomysłu piekącego, według preferencji domowników – wrzucacie do owsiankowej masy to, co Wam pasuje, co macie pod ręką - bazę stanowi owsianka, otręby i spoiwo w postaci jajek J Po trzecie – pieką się równie błyskawicznie jak przygotowują, po czwarte – są bardzo zdrowe i mega smaczne! Podsumowując – robienie ciasteczek owsiankowych to sama przyjemność!!! Oto moja najnowsza kompozycja:
 
Przepis na 20 niewielkich ciasteczek:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka otrąb (dowolne)
- opakowanie małego waniliowego serka homogenizowanego
- 2 jaja
- garść rodzynek
- garść borówek
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Na blasze wyłożonej np papierem do pieczenia, formujemy ciasteczka, które następnie wrzucamy do piekarnika, rozgrzanego do 200°C na ok 20 min. (wcześniej pisałam 30, ale spokojnie 20 min. wystarczy - im krócej czekać, tym lepiej, nieprawdaż? :D). 
Następnie wyjmujemy, studzimy, jemy :)
Smacznego!!

 



Owsiana wariacja nr 2


Zachciało się nam owsianych ciasteczek, jednak nudno by było, gdyby smakowały tak samo :o) – bazę złożoną z płatków owsianych, otrębów, serka homogenizowanego, 2 jajek, rodzynek i miodu urozmaiciłam czymś innym… Czym? Czytajcie!

Przepis na ciasteczkową bazę, jak poprzednio użyjemy:

- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka otrąb (dowolne)
- opakowanie małego waniliowego serka homogenizowanego
- 2 jaja
- garść rodzynek
- 1 łyżka stołowa miodu

Dodatki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady, pokrojonej na drobną kostkę
- orzechy włoskie
- 1/3 buteleczki aromatu pomarańczowego do ciast
- 10 listków drobno posiekanej mięty

Czy ta wersja przypadnie Wam do gustu? Do garów, mieszać składniki przez ok 5 minut, następnie zapiekać przez 20 minut w 180 stopniach, potem zjeść, dziękuję.



3 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie.... mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owsiane ciasteczka. Muszę wypróbować Twój przepis z serkiem homo.
    Pozdrawiam
    Kama

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Kobietki :D
    @Kama - Twój pomysł na ciacha również brzmi ciekawie :D. Dla wszystkich zainteresowanych linkuję do posta, w którym przeczytacie Kamili recepturkie (patrz komenty)http://on.fb.me/16AJBF9

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za Twój cenny koment!!