czwartek, 8 sierpnia 2013

Pod lazoorową pierzynką…

Jeżeli nie teraz, to kiedy indziej w innym zestawieniu – tak sobie pomyślałam smakując ser pleśniowy z porzeczkami, podczas opracowywania receptury sosu :). Niestety, moje kubki smakowe były na nie więc Lazur wylądował w lodówce, czekając na swoją kolej. Na kuchenny blat powrócił kilka dni później, kiedy to zabierałam się za pichcenie sobotniego obiadu. Do czego wykorzystałam stary ser? Czytajcie! :D

Przepis na pierś z kurczaka pod pierzynką Lazura

 Składniki:
-pierś z kurczaka przekrojona wzdłuż na pół
- 4 pieczarki
- pół cukinii
- 4 plasterki czerwonej cebuli przekrojone na pół
- 6 plasterków sera lazur
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- suszony estragon

On the side:
- pieczone ziemniaczki, obsypane tymiankiem
- pieczona czerwona papryka

Jak przygotować? Very easy :D:D

Piersi delikatnie rozbijamy, aby zwiększyły swoją powierzchnię, nań kładziemy plastry pieczarek, cukinii i cebuli. Następnie wszystko delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami oraz ziołami. Po ok 10 min pieczenia w temp. 200 °C nakrywamy piersi serem oraz nakładamy śmietanę. Po tymże zabiegu, po ok 10 min. wyciągamy dzieło z piekarnika i… Zjadamy ze smakiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!