czwartek, 15 sierpnia 2013

Leży leśnik naleśniku... :)

Na dzisiejsze, późne śniadanko, warto było czekać :) Faszerowane naleśniki na słono zabrały chwilę czasu, więcej niż zwykle, bo aż z 20 minut (OMG!), jednak warto było przygotować, zjeść i… cieszyć się smakiem.
Jak zabrać się za tą naleśnikową przyjemność? Oczywiście very easy, tak, jak każdy przepis z bloga :D

Przepis na 4 naleśniki:
- 1,5 szklanki zwykłej mąki
- pół szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajo
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, bazylia, tymianek.
Smażymy naleśniki… :)

Farsz:
- pół cukinii
- pół czerwonej papryki
- pół niewielkiej, czerwonej cebuli
- 5 suszonych pomidorków ze słoiczka
- pół niewielkiej papryczki chili
- rukola
- 4 łyżki śmietany
- żółty ser
- przyprawy: sól, bazylia

Kroimy warzywka na drobną kostkę, obsmażamy na patelni.

Następnie przechodzimy do faszerowania naleśników – smarujemy śmietaną, wrzucamy łychę farszu, obsypujemy odrobiną sera i rukolą, następnie składamy w rożek i na blachę do pieczenia bam! Wszystkie tak przygotowane naleśniki obsypujemy jeszcze z zewnątrz startym serem i wjazd do piekarnika nagrzanego do 200 °C na ok 10 min.
To wszystko, jeżeli chodzi o robociznę.
Teraz pozostało tylko wrzucić na talerz, udekorować rukolą i wszamać raz dwa :)
Smacznego!!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!