czwartek, 25 lipca 2013

Lekka, szybka, pełna smaków – oto moja kuchnia.

W mojej kuchni nic się nie zmarnuje :) Wystarczy chwilka skupienia, aby produkty, które wcinasz, póki się nie skończą, smakować w różnych, odmiennych kompozycjach. Zamykam oczy, łącząc w wyobraźni znalezione w szafkach produkty. Następnie, gdy wszystko się wyklaruje, przechodzę do działania.
Poniższy przepis powstał właśnie w takiej chwili – chwili zadumy przy otwartej lodówce, a co w niej było?
 - piersi z kurczaka
- brokuły
- cebula
- zielony ogórek
- koperek
- bazylia
- słony ser kanapkowy
- jogurt naturalny
- 1 łyżeczka soku z cytryny :).
Na blasze rozkładam plastry piersi, posypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na mięsie rozkładam różyczki brokułu, cebulkę pociapaną w piórka oraz liście bazylii. Wszystko polewam oliwą, w której pływały suszone pomidory i wstawiam do piekarnika, rozgrzanego do temp. 200°C na 10 min. Po tychże 10 minutach wyciągam pieczeń, obsypując ją serem słonym, a następnie wsuwam na kolejne 10 min. do piekarnika.
W tym czasie zalewam kaszę kuskus wrzątkiem, ciapię zielonego ogórka i zalewam jogurtem naturalnym z koperkiem, solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
Gdy minie czas pieczenia, wszystko wykładam na talerz i serwuję Drogiemu M., który wcina, aż się uszy trzęsą :)
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!