niedziela, 2 czerwca 2013

Niedziela przy garach – czyli jak szybko przygotować pyszny obiad, by nie marnować cennych, wolnych chwil.

Na zegarku 15:07, właśnie jestem po konsumpcji niedzielnego obiadku i rozsiadłszy się wygodnie na sofie, w błogostanie sjesty popełniam dzisiejszy wpis :).
Do przygotowania potrawy zabrałam się dokładnie o 13:42.
W dwóch połówkach piersi z kurczaka wycięłam otworki, które wypełniłam listkami świeżej mięty oraz bazylii. W sakiewce znalazł się również koncentrat pomidorowy, odrobina soli, pieprzu oraz kilka kropel soku pomarańczowego.
Naczynie żaroodporne wypełniłam ok 4 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek oraz tą samą ilością musu pomidorowego, który jest niczym innym jak zmiksowaną zawartością puszki z całymi pomidorami. Dlaczego całe, a nie krojone? Otóż mus powstały po zmiksowaniu całych pomidorów ma znacznie intensywniejszy smak. 
W owym musie zanurzyłam również kilka ziarenek soli oraz pieprzu i w tak przygotowanej masie umieściłam piersi z kurczaka, obsmarowawszy je odrobiną śmietany 18%. Czas przygotowania – 10 min :).
Po wrzuceniu kuraka do piekarnika na 15 min, rozgrzanego do 200 stopni, zajęłam się przygotowaniem sosu: na patelnię wlałam pomidorowy musik (ok pół szklanki), który, w procesie miksowania przyprawiłam dodatkowo świeżą miętą, szczyptą soli i cukru oraz 7 łyżek stołowych soku pomarańczowego. Masę doprowadziłam do gotowania, dzięki czemu delikatnie zgęstniała. Wrzątkiem zalałam kuskus…
Po 15 minutach pieczenia kury przykryłam ją plasterkami żółtego sera i, podczas, gdy na talerze wykładałam kuskus, ser pięknie rozpływał się przez ok 3 minuty w piekarniku na skwierczących kawałkach mięsa. Talerz już czekał w połowie wypełniony jedzeniem, ułożyłam nań aromatycznego kurczaka, wszystko polałam sosem pomidorowo-ziołowo-pomarańczowymi voilà- obiadek w przeciągu 20 minut gotowy :). Niedrogo, wykwintnie i, co najważniejsze – błyskawicznie!
Oto lista składników do zapieczenia mięsa:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeże liście bazylii i mięty
- 4 łyżki stołowe sosu pomidorowego (zmiksowane całe pomidory z puszki)
- 1 łyżka stołowa soku pomarańczowego
- 1 łyżka stołowa śmietany
- 2 plastry sera żółtego
- sól, pieprz
SOS:
- pół szklanki sosu pomidorowego, zmiksowanego ze świeżą miętą, małą łyżeczką koncentratu pomidorowego oraz szczyptą soli i cukru
- 7 łyżek soku pomarańczowego

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!