Tydzień temu pedałowaliśmy po
Żoliborzu, chłonąc jego uroki, odkrywając zakamarki i nieznane wcześniej uliczki.
Na jednej z nich trafiliśmy na knajpkę, która wydawała się całkiem przyjemna na
wypicie kawki i wrzucenie czegoś na lekko zgłodniały ząb. Złapałam się za menu… Zamówiłam tagliatelle
z kurczakiem w sosie pomidorowym. Potrawa tak mnie zaskoczyła – negatywnie na tyle, że
postanowiłam przyrządzić ją samodzielnie w domu, by dowiedzieć się, czy tak
proste danie można rzeczywiście z taką ogromną łatwością spier…Zepsuć :)
Moja wersja trochę różniła się od „oryginału” –
wzbogaciłam ją w świeże zioła. Oto cały przepis (śmiem twierdzić – autorski) na
tagliatelle z kurczakiem w sosie pomidorowym:
(na jedną lunchową porcję):
- makaron tagliatelle jajeczny (1/4 opakowania)
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół kubka śmietany 18%
Przyprawy:
- świeża mięta i bazylia
- sól
- pieprz
- czerwona papryka słodka i ostra
Jak przyrządzić? RAZ dwa! :)
Otóż podsmażamy kurczaka na oliwie z oliwek,
oprószając solą, paprykami i pieprzem (otro :D). Następnie dolewamy śmietanę i
wszystko zabarwiamy koncentratem :D Tadam! Pychota, jak się patrzy, czas
przygotowania, znowu z jakieś 10 min.
Znowuż misja się powiodła - szybko, smacznie, nie za drogo :D
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za Twój cenny koment!!