poniedziałek, 21 lipca 2014

Polska smaczny kraj! Zapiekanka z kurczakiem, ziemniakami i kiszoną kapustą.


Lubicie polskie smaki? Kiszonki, ziemniaki i odrobinę mięsiwa? A czy jeszcze bardziej przepadacie za poszukiwaniem nowych rozwiązań na podanie naszych polskich przysmaków? Ot VOILÀ - zapiekanka!

Dlaczego warto ją przyrządzić? Otóż, żeby tylko był jeden powód, a tymczasem…
Smaczna (wiadomo ;-), szybka, nieskomplikowana, tania i mega zdrowa! Czy muszę jeszcze Was przekonywać do jej przyrządzenia? ;-)

Oto przepis:

- pół piersi z kurczaka
- 5 dużych ziemniaków
- torebka kapusty kiszonej z kminkiem (500 gram)
- 2 marchewki
- 1 szalotka (może być pół czerwonej cebulki)
- przyprawy: świeży koper, pietruszka, kurkuma, kmin rzymski, pieprz biały i ziołowy, sól
- miód, musztarda.

Cóż robić należy?
Na wstępie warto zamarynować piersi, pokrojone w cienkie plastry, które będą stanowiły jedną z kilku warstw zapiekanki. Proponuję słodką marynatę, która będzie równoważyć smak kwaśnej kapusty. Do pojemnika wlewamy 1/3 szklanki wody, 2 łyżeczki oleju, 3 łyżeczki miodu oraz płaską łyżeczkę musztardy delikatesowej, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Następnie proponuję przejść do kapusty. Otóż odsączoną należy przesmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół (pietruszka i koper) i przypraw (pieprz biały, ziołowy, kurkuma) ok 10 minut.

Teraz pokrójmy ziemniaki oraz marchew w cienkie talarki. Aby oszczędzić sobie roboty, nie obierajmy.

Czas zająć się pierwszą warstwą zapiekanki. Na spodzie blachy rozkładamy 2 warstwy ziemniaków i jedną warstwę marchwi, następnie wszystko oprószamy solą i kminem rzymskim. Pierwsza warstwa musi się podpiec ok. 15 minut w 220 stopniach.

Gdy minie 15 minut, czas nałożyć pozostałe warstwy, czyli na ziemniakach i marchwi lądują plastry mięsa, na to kładziemy kapustę, na samą górę natomiast układamy ziemniaczki na kształt „łuski”, które oprószamy solą i kminem.

Tak przygotowaną zapiekankę należy zapiec jeszcze przez ok. 15-20 minut w 200 st. Celsjusza pana.

Zdradzę, że fajnie smakuje z jogurtem naturalnym ;-) SMACZNEGO POLSKIEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!