Dawno,
dawno temu, w wirtualnej przestrzeni, złożyłam obietnicę, że przepis
zaprezentuję. Słowa dotrzymałam, właśnie piszę tekst, jednak z bardzo długim,
jak na internetowy czas, poślizgiem (nie
da się nie zauważyć, że internetowy zegar chodzi zupełnie inaczej - pędzi
szybciej niż życie po urodzeniu dziecka :-)).
Znalazłam
chwilkę, odgrzebałam zdjęcie, prezentujące ową, kulinarną wariację, o której za
chwile się rozpiszę. Na widok fotografii wspomnienia przywiodły ten kreatywny
dzień, kiedy musiałam wymyślić, jak podać domownikom owoce, którym bliżej było
już do kosza na śmieci, niż na talerz.
Ale!!! Nic nie może się zmarnować, żywność szanować trzeba,
nawet mimo faktu, że jest na wyciągnięcie ręki, że sklepowe półki się pod nią
uginają, że nasze życie pławi się w kaloriach, pozyskiwanych z rozmaitych, spożywczych
rarytasów. Pod naszym dachem wszyscy się staramy, by konsumować do końca. Aby, przed wyprawą do Kerfa w lodówce
pozostawało już tylko światło. Udaje się, jesteśmy z tego bardzo dumni, dumnie o
tym piszę i jeszcze z większą butą prezentuję bardzo prosty, ale jakże wymyślny
przepis na pyszny obiadek:
roladka
z piersi z kurczaka z brzoskwiniami, marynowaną cebulką, miodem i miętą, podana
z pieczonymi w rozmarynie ziemniaczkami oraz sałatką z sałaty lodowej, arbuza,
z białym serem i świeżą bazylią.
Jak
przygotować cebulkę?
Jedną
czerwoną cebulę kroimy w piórka, zalewamy sporą ilością octu winnego, zmieszanego
z pół łyżeczki miodem. I niech się marynuje około 10 minut.
Jak
przygotować roladki?
Mięso
z piersi z kurczaka kroimy na cienkie plastry, które dodatkowo możemy rozbić,
by zwiększyć ich powierzchnię. Następnie zanurzamy w delikatnej marynacie:
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
5 łyżek wody
-
3 łyżki sosu sojowego
-
łyżeczka miodu
-
sól, pieprz
Po
minimalnie trzydziestominutowym marynowaniu zawijamy roladki, faszerując mięso
plastrami brzoskwini, kilkoma listkami mięty oraz marynowaną cebulką, a
następnie zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Jak
przygotować pyszne ziemniaczki?
Dowolną ilość ziemniaków kroimy na niewielkie kostki, obsypujemy przyprawą typu
„vegeta” (wiem, wiem, nie najzdrowsze, ale z tą przyprawą ziemniaczki to sama
smakowa rozkosz!!) oraz świeżym rozmarynem, obficie skrapiamy oliwą i wrzucamy
do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 30 minut.
Jak
przygotować aromatyczną marchewkę?
Znacie
smakowe połączenie marchwi z ziarnami kolendry? Nie? Nie ma na co czekać, to
jest po prostu niebo w gębie! Cóż należy zrobić? Kroimy w talarki dowolna ilość
marchwi, rozkładamy na blasze, oprószamy rozgniecionymi ziarnami kolendry,
ziela angielskiego oraz odrobiną świeżego rozmarynu. Pieczemy przez ok 15
minut.
Jak przygotować sałatkę?
Dowolną ilość sałaty lodowej rozszarpujemy na
strzępki, dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza, rozkruszony biały ser oraz
świeże listki bazylii i mięty. Całość zalewamy odrobiną jogurtu naturalnego, na
koniec oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
I po robocie. SMACZNEGO!! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za Twój cenny koment!!