czwartek, 17 lipca 2014

Apetyczny obiad na słodko – są owoce, mięso i warzywa!


Dawno, dawno temu, w wirtualnej przestrzeni, złożyłam obietnicę, że przepis zaprezentuję. Słowa dotrzymałam, właśnie piszę tekst, jednak z bardzo długim, jak na internetowy czas, poślizgiem (nie da się nie zauważyć, że internetowy zegar chodzi zupełnie inaczej - pędzi szybciej niż życie po urodzeniu dziecka :-))

Znalazłam chwilkę, odgrzebałam zdjęcie, prezentujące ową, kulinarną wariację, o której za chwile się rozpiszę. Na widok fotografii wspomnienia przywiodły ten kreatywny dzień, kiedy musiałam wymyślić, jak podać domownikom owoce, którym bliżej było już do kosza na śmieci, niż na talerz. 
Ale!!! Nic nie może się zmarnować, żywność szanować trzeba, nawet mimo faktu, że jest na wyciągnięcie ręki, że sklepowe półki się pod nią uginają, że nasze życie pławi się w kaloriach, pozyskiwanych z rozmaitych, spożywczych rarytasów. Pod naszym dachem wszyscy się staramy, by konsumować do końca. Aby, przed wyprawą do Kerfa w lodówce pozostawało już tylko światło. Udaje się, jesteśmy z tego bardzo dumni, dumnie o tym piszę i jeszcze z większą butą prezentuję bardzo prosty, ale jakże wymyślny przepis na pyszny obiadek:

roladka z piersi z kurczaka z brzoskwiniami, marynowaną cebulką, miodem i miętą, podana z pieczonymi w rozmarynie ziemniaczkami oraz sałatką z sałaty lodowej, arbuza, z białym serem i świeżą bazylią.

Jak przygotować cebulkę?
Jedną czerwoną cebulę kroimy w piórka, zalewamy sporą ilością octu winnego, zmieszanego z pół łyżeczki miodem. I niech się marynuje około 10 minut.
Jak przygotować roladki?
Mięso z piersi z kurczaka kroimy na cienkie plastry, które dodatkowo możemy rozbić, by zwiększyć ich powierzchnię. Następnie zanurzamy w delikatnej marynacie:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Po minimalnie trzydziestominutowym marynowaniu zawijamy roladki, faszerując mięso plastrami brzoskwini, kilkoma listkami mięty oraz marynowaną cebulką, a następnie zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Jak przygotować pyszne ziemniaczki?
Dowolną ilość ziemniaków kroimy na niewielkie kostki, obsypujemy przyprawą typu „vegeta” (wiem, wiem, nie najzdrowsze, ale z tą przyprawą ziemniaczki to sama smakowa rozkosz!!) oraz świeżym rozmarynem, obficie skrapiamy oliwą i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 30 minut.

Jak przygotować aromatyczną marchewkę?
Znacie smakowe połączenie marchwi z ziarnami kolendry? Nie? Nie ma na co czekać, to jest po prostu niebo w gębie! Cóż należy zrobić? Kroimy w talarki dowolna ilość marchwi, rozkładamy na blasze, oprószamy rozgniecionymi ziarnami kolendry, ziela angielskiego oraz odrobiną świeżego rozmarynu. Pieczemy przez ok 15 minut.

Jak przygotować sałatkę?
Dowolną ilość sałaty lodowej rozszarpujemy na strzępki, dodajemy pokrojonego w kostkę arbuza, rozkruszony biały ser oraz świeże listki bazylii i mięty. Całość zalewamy odrobiną jogurtu naturalnego, na koniec oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

I po robocie. SMACZNEGO!! ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!