Pierwszy raz w życiu zdałam sobie sprawę, jak to
jest organizować takie ilości imprezowej wałówy i.. Podobało mi się – odrobina
stresu, pod wpływem którego wyzwala się kreatywność sprawiła, że: po pierwsze –
zdążyłam, po drugie – miałam mnóstwo zabawy, a po trzecie primo – gościom chyba
smakowało ;-).
Całą zabawę potraktowałam strategicznie, taka misja
taka, no bo jak inaczej do zadania może podejść córka żołnierza? Organizacja
górą, no!
Co zatem strateg zaserwuje gościom? Otóż szybkie,
proste, smaczne, nutką własnej inwencji okraszone, zdrowe dania. Mission jak
najbardziej possible!
W tym poście opiszę przygotowanie dania głównego,
jakim były udka kurczaka, zapiekane z dynią i jabłkami. By nie przedłużać i nie
zanudzać, przechodzę do przepisu. Podawanie konkretnych miar w tym przypadku
nie ma znaczenia i w zależności od tego, dla ilu osób będziesz zapiekać uda i
czy dane osoby lubią dynię, dasz tyle wszystkiego, ile uznasz za słuszne. Dla
ułatwienia sprawy podam przepis na 6 pałek:
Przygotowanie pałek z kurczaka:
- 6 pałek :D
Marynata (pałeczki nie powinny w niej tonąć,
marynata ładnie powinna oblepić mięso) :
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- 4 łyżki wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki białego pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka kminu rzymskiego (jeżeli nie przepadacie
za smakiem kminu, śmiało możecie go pominąć)
- łyżeczka miodu
Dobrze byłoby marynować kurczaka chociażby dobę.
Warzywa
- 4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 6 rozgniecionych kuleczek ziela angielskiego
Po jednodniowym marynowaniu kurczaka przekładamy go
na blachę, zasypując warzywami oraz obsypując rozmarynem i zielem angielskim.
Tak przygotowanego kurczaka zapiekamy ok 40 minut w 180 stopniach pana
Celsjusza.
Podczas pieczenia warzywa mogą puścić dość sporą
ilość wody, dlatego po ok dwudziestominutowym zapiekaniu rekomenduję wylać
część płynu, który nazbierał się w naczyniu.
Smacznego!! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za Twój cenny koment!!