piątek, 16 maja 2014

Bye bye gluten – zapiekanka gryczana warzywami nafaszerowana!

Biorę rozwód z glutenem. Przynajmniej na chwilę, starając się go ograniczyć do minimum. Po mojej krótkiej lekturze na temat diety bezglutenowej jestem świadoma, że ciężko będzie go wykluczyć całkowicie, ponieważ gluten czai się na przykład w takich składnikach, jak chociażby większość przypraw w torebkach… Jednak będę się mocno starać, wnikliwiej analizować etykiety oraz komponować menu z produktów, które są całkowicie bezglutenowe, bądź które - według ustaleń FAO/WHO - zawierają nie więcej niż 20 ppm (20 mg na kg) glutenu i są na opakowaniach zaznaczone przekreślonym kłosem.
Chciałabym sprawdzić na sobie efekty takiej diety, urozmaicając swoje posiłki, jak się tylko da ;-). 
Czekam na kopa energetycznego, poprawę kondycji skóry i włosów oraz (oczywiście ;-)) na nieznaczny spadek wagi ;-)

Moim pierwszym bezglutenowym pomysłem jest ta bardzo łatwa, zdrowa zapiekanka, której podstawę stanowi kasza gryczana.

Co potrzeba?

- 1 torba kaszy gryczanej
- obsmażony w kurkumie, czosnku suszonym, soli, pieprzu i papryce kurczak
- smażone warzywa – cukinia, papryka, pietruszka, suszone pomidory
- pół świeżego pomidora pokrojonego w plasterki
- świeża pietruszka, koper
- 2 jajka rozbełtane z jogurtem naturalnym i koncentratem pomidorowym
- kurkuma, czosnek suszony, sól, pieprz, słodka papryka
- starty żółty ser
- oliwa z oliwek

Co robimy?

W żaroodpornym naczyniu rozsypujemy wcześniej gotowaną przez 15 minut kaszę, następnie wrzucamy podsmażone warzywa z kurczakiem. Wszystko zalewamy mieszanką jaj, jogurtu i koncentratu. Proponuję delikatnie wymieszać składniki, aby zalewa dostała się w jej głębsze warstwy. Tak przygotowaną zapiekankę obsypujemy żółtym serem oraz, dla piękniejszego efektu, rzucamy na wierzch kilka plasterków pomidora. Zapiekamy ok 15 minut w 200 stopniach.
Łatwe, zdrowe i pyszne, nieprawdaż? ;-) SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!