poniedziałek, 17 marca 2014

Curry impro

Kurkuma, chili, imbir, curry – kolorowe, aromatyczne przyprawy. Czosnek, cebula, pomidory. Wersja wegetariańska lub mięsna. Przeróżne kompozycje, doprawione smakami wschodu – curry nie może nie wyjść czy nie smakować :) Ta gęsta, pikantna i aromatyczna potrwa to dowolna wariacja warzyw, mięs, no i oczywiście niesamowitych przypraw, które powinno być ostre i mocno orientalne.

W swoim kulinarnym życiu przyrządziłam już mnóstwo curry, jednak w pełni śmiem pochwalić się tylko jednym, wyjątkowo wyjątkowym, które wprawiło nie tylko moje kubki smakowe w rozkoszne zdziwienie. Oto przepis:

Curry z kurczakiem i warzywami.

Potrzebne będą:

- pierś z kurczaka
- 1 cebulka
- 3 ząbki czosnku
- puszka całych pomidorów
- cukinia
- pół puszki ananasa
- 1 awokado
- czerwona papryka
- 1 spora marchew
- 1 cukinia
- ziarna kolendry
- ziele angielskie
- duża łyżka curry
- sól
- pieprz
- czerwona ostra oraz słodka papryka

Cóż należy zrobić?
Kroimy kurczaka na niewielkie kawałki, przyprawiając solą i pieprzem. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek oraz marchew. Do warzyw wrzucamy zmiażdżone ziarna kolendry oraz ziela angielskiego. Dusimy ok 5 min., aby marchew zmiękła. Następnie wrzucamy kurczaka, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cukinię oraz awokado. Wszystko smażymy do miękkości. Po ok 5 minutach wrzucamy pokrojonego ananasa i wlewamy około pół puszki soku do naszego curry. Na koniec, nad patelnią rozgniatamy pomidory z puszki oraz wlewamy ich sok. Na koniec przyprawiamy curry, papryką słodką, ostrą, solą i świeżo mielonym pieprzem (jeżeli chcemy, by curry było ostre). Wszystkie składniki powinny się jeszcze dusić przez ok 15 minut, aby się zredukowały oraz wydzieliły swoje cudowne aromaty. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za Twój cenny koment!!